Bezpečná zohrávka č. 9 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 08. 2010

Bezpečná zohrávka č. 9

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Licitácia: Juh použil skok v novej farbe na naznačenie slemových ambícií hneď pri prvom licite. Ale aj licit pikov bez skoku by nebol chybou. Licit by potom pokračoval podobným spôsobom, ale o jednu úroveň nižšie, až po konečný skok na slem. Po skoku Sever odsúhlasuje farbu a Juh ukazuje svoju druhú farbu. Potrebuje solídnu podporu v srdciach, aby mohol uvažovať o veľkom sleme. Sever usudzuje, že je minimálny a uzatvára na 4 pikoch. Juh skáče na 6 pikov, keď usúdil, že veľký slem je nereálny. Nepotrebuje sa pýtať na esá.

Odporúčaný výnos: Kárový dolník. Normálne sa vynáša nelicitovaná farba, a sled robí tento výber ešte ľahším.

Úvaha hlavného hráča: Kárový výnos vyriešil jeden problém a vo vedľajších farbách mám dostatok zdvihov. Malé srdcia zahodím neskoršie na trefy, takže ich nepotrebujem šnapovať na stole. Čo môže byť zlé? Len tromfová farba. Ak urobím normálne zahranie pikovým esom a impas dolníkom, čo by som hral keď by sme licitovali veľký slem, môžem padnúť 6 pikov, ak by Západ mal Q-10-x-x. Môžem sa proti tomu chrániť? Áno, stiahnutím pikového kráľa a zahraním malého pika k osmičke stola.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Malé káro zo stola a kráľa berie hlavný hráč esom. (Východ by mohol hrať aj malú, tú samozrejme zoberie dámou). Hlavný hráč odohráva pikového kráľa a vynáša z ruky malý pik. Keď Západ pridáva sedmičku, dáva za stola osmičku, hlboký impas. Osmička berie zdvih, Hlavný hráč odohrá pikové eso, takže Západ urobí len jeden pikový zdvih. Ak by Východ zobral osmičku honérom, posledný pik vypadne do esa. Toto zahranie zabezpečilo proti akémukoľvek rozdeleniu pikov, s výnimkou rozdelenia 5-0.

Ak by Západ zahral honéra alebo by viac pikov nemal, hlavný hráč by hral zo stola eso.