Bezpečná zohrávka č. 8 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 08. 2010

Bezpečná zohrávka č. 8

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková štvorka

Licitácia: Juh má pravidelnú rozlohu so 16 bodmi, minimum pre klasické otvorenie 1 bez tromfov. Sever má dostatočnú silu na zvýšenie na hru a urobil to. Nemal by uvažovať o ukazovaní trefovej farby, pretože šanca že päť trefov bude lepší záväzok než 3 bez tromfov, je veľmi nízka.

Odporúčaný výnos: Piková štvorka. Toto je štandardný výnos štvrtej najvyššej z dlhej farby proti beztromfovému záväzku. Dodržiava všeobecný princíp: proti záväzku bez tromfov vyneste drahú farbu, keď súperi neprejavili záujem o drahú farbu. Stôl pravdepodobne nebude mať žiadny drahý štvorlist, ale môže mať dĺžku v lacnej farbe.

Úvaha hlavného hráča: Piky súperov budú vypracované okamžite. Keď im dám zdvih na kárové eso, okrem neho urobia aspoň 4 piky. Jediná nádej je urobiť osem zdvihov v trefoch a srdciach bez odovzdania zdvihu súperom. Aby sa to podarilo, musím sa pomodliť aby Západ mal dámu a dolníka v trefoch a Východ aby mal srdcového kráľa.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Malá zo stola, Východ berie pikovým esom a vracia trojku, štvrtú najvyššiu z pôvodného držania. Keď Západ pridáva dvojku, Juh vie, že Západ začínal s piatimi pikami a Východ so štyrmi.

Najlepšia šanca ako si odohrať trefy bez straty zdvihu - určite nie veľmi vysoká - je že Západ má tri trefy: Q-J-x. Juh vynáša z ruky malý tref a keď Západ dá malú, dáva zo stola desiatku. Oslnený úspechom Juh by mohol urobiť chybu a odohrať si všetky trefy. Potom by mu srdcový impas dal osem zdvihov, ale nie deväť. Už by nemal spôsob, ako sa dostať na stôl, aby zopakoval srdcový impas.

Po jednom alebo dvoch kolách trefov Juh musí urobiť srdcový impas. Potom si odohrá trefy a urobí druhý srdcový impas, čím splní záväzok, ktorý mal šancu splnenia asi 10%.