Bezpečná zohrávka č. 7 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 08. 2010

Bezpečná zohrávka č. 7

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Licitácia: Juh má výber medzi jednoduchou odpoveďou jedno srdce, čo by nebola chyba, a medzi skokom na dve srdcia, indikujúcim slemové vyhliadky. Hoci je srdcová farba slabá, silná podpora pre trefy Severu odôvodňuje skok. Namiesto jednoduchého zvýšenia na tri srdcia, Sever využíva príležitosť ukázať veľmi silnú srdcovú podporu skokom na štyri srdcia. Juh použil Blackwooda a licituje veľký slem potom, čo Sever ukázal dve esá. Juh vie, že je dobrá vyhliadka nestratiť žiadny tromfový zdvih, a že v bočných farbách nie sú žiadne rýchle stratové zdvihy.

Odporúčaný výnos: Bezpečný výnos zo sledu honérov. Výnos singla by mal určité odôvodnenie proti malému slemu, ale proti veľkému by to bola chyba. Ak má Východ vstup, záväzok bude porazený aj tak.

Úvaha hlavného hráča: Musím sa zabezpečiť proti zlému rozdeleniu v srdciach a trefoch. Ak má všetky štyri chýbajúce tromfy Východ, nepomôže mi nič. Ak má však všetky Západ, zahranie esa ako prvého umožní udržať kontrolu. Potom, keď už budem vedieť o rozdaní viac, sa rozhodnem čo s trefami.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Kárová dáma a po nej srdcové eso. Keď sa ukáže, že Východ nemá žiaden tromf, vynesie malé srdce a Západ musí dať desiatku. Dáma berie zdvih a hlavný hráč prechádza do ruky károm a hrá ďalšie malé srdce. Urobí impas proti dolníkovi a stiahne posledný tromf.

Keďže Západ mal dlhé srdcia, hlavný hráč sa napokon zaistí proti šanci, že Východ má dlhé trefy. Hrá trefového kráľa a po ňom eso a chytí dolníka Východu impasom.