Bezpečná zohrávka č. 6 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 08. 2010

Bezpečná zohrávka č. 6

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Licitácia: S dvoma 5-kartovými farbami Juh odpovedá vo vyššej farbe. Sever by neurobil zle, ak by zvýšil piky, ale preferoval jeden bez tromfov, keďže má zádrže v obidvoch červených farbách. Dva trefy by boli úplne zlé, keďže je takmer vždy chyba licitovať päťkartovú farbu dvakrát. Nová farba odpovedajúceho je normálne forsing, ale toto pravidlo neplatí po odpovedi jeden bez tromfov. Preto Juh skáče na tri kára, čo je forsing do hry. Keďže tým indikuje nevyvážený list, Sever si môže dovoliť skočiť na 4 piky s listom veľmi vhodným na hranie v pikoch. Sever má určite aspoň jedno eso, takže Juh si môže dovoliť licitovať slem. Ak si želá, môže to licitovať cez Blackwooda - výsledok bude rovnaký.

Odporúčaný výnos: Bezpečný výnos zo sledu honérov. Aj bez sledu by mal Západ vyniesť srdce, keďže je to nelicitovaná farba.

Úvaha hlavného hráča: Všetko vyzerá ľahké. Nemám žiadne stratové karty mimo tromfovej farby. Môžem urobiť nadzdvih, ak sa tromfy delia a kráľa má Východ. Čo môže byť zlé? Predpokladajme, že tromfy sú rozdelené 4-1. Ak má Východ štyri tromfy vedené kráľom, bude to ľahké, Pretože môžem urobiť eso, dámu a dolníka. Ak má Západ štyri tromfy vedené kráľom, slem sa splniť nedá tak či tak. A čo singl kráľ? Ak ho má Východ, žiadny problém. Ak ho má Západ .... a to je kľúčový prípad, vtedy musím hrať najprv eso. Stále ešte budem mať možnosť niesť malý pik proti QJ ak sa ukáže, že Západ mal malý singl. Vzdávam sa dobrej šance na nadzdvih, aby som mal mierne lepšiu šancu urobiť slem.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Srdcový kráľ a po ňom pik k esu. V tomto prípade kráľ padá a hlavný hráč si blahoželá k svojej predvídavosti. Ak obaja súperi pridajú malú, hlavný hráč prejde na stôl srdcovým esom, aby zahral ďalší pik. Ak je treba, trefové eso sa použije ako vstup na tretie zahranie pika.