Bezpečná zohrávka č. 5 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 08. 2010

Bezpečná zohrávka č. 5

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárová dáma

Licitácia: Je to veľmi tesné rozhodnutie, či by mal Juh zahájiť jedno srdce alebo štyri srdcia. Pomalý licit by lepšie fungoval, ak by partnerstvo mohlo vylicitovať slem, ale toto je nepravdepodobné vzhľadom na to, že Sever pasoval. Preto je lepšia priama preventívna dražba, ktorá nedáva súperom žiadnu šancu licitovať na nižšej úrovni, ani im nedáva žiadne informácie, ktoré by im mohli pomôcť v obrane.

Odporúčaný výnos: Bezpečný výnos zo sledu honérov. Je to konštruktívny výnos, ktorý zadáva menej pravdepodobne, než akýkoľvek iný výnos.

Úvaha hlavného hráča: Východ má určite kárové eso, takže v tejto farbe určite odovzdám dva zdvihy. Ak predpokladám, že v tromfoch zdvih neodovzdám, čo je odôvodnený predpoklad, mám deväť istých zdvihov. Ak obrancovia nevynesú tromf, môžem sa pokúsiť o 11 zdvihov prešnapovaním dvoch stratových pikov na stole. Aj keby zahrali tromf, stále ešte mám jeden šnap a záväzok splním. Čo ma môže ohroziť? Vidím nebezpečenstvo: Východ môže nadšnapnúť v treťom kole pikov a vrátiť tromf. Potom sa stratového pika nezbavím. Riešenie je jasné - treba šnapnúť tretie kolo pikov esom, nie sedmičkou.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Malé káro na výnos, aj na pokračovanie károm. Zahranie kráľa nemá význam, ak ho nedáme, skúšame slabú šancu, že Východ má kárové eso singl alebo dubl. Za predpokladu, že Západ zahrá tretie káro, šnapnite a zahrajte dva najvyššie piky. Tretí pik šnapnite srdcovým esom, čím sklamete Východ. Do ruky sa vrátite šnapnutím trefa. Posledný pik šnapnite srdcovou sedmičkou. Či už sa Východ rozhodne nadšnapnúť alebo nie, srdcový dolník bude tretí a posledný zdvih pre obranu.