Bezpečná zohrávka č. 4 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 08. 2010

Bezpečná zohrávka č. 4

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková dáma

Licitácia: S 19 honérovými bodmi a 5-kartovou farbou je Juh príliš silný na otvorenie jeden bez tromfov. Skokom na 2 bez tromfov po jednom káre partnera ukazuje vyvážený list s 19-20 bodmi. Sever by mohol odpasovať len v prípade, že jeho prvá odpoveď bola iba negatívnou odpoveďou. V našom prípade má Sever na zvýšenie na hru.

Odporúčaný výnos: Bezpečný výnos zo sledu honérov, stačí aj QJ9. S hocičím slabším treba vyniesť štvrtú najvyššiu.

Úvaha hlavného hráča: Mám sedem istých zdvihov, jeden v pikoch, tri v srdciach, jeden v kárach a dva v trefoch. Môžem urobiť kárový impas, aby som urobil ôsmy zdvih, ale kde vziať deviaty? Nemá zmysel vypracovávať trefový zdvih. Aj keby to šlo urobiť, zaberie to priveľa času: skorej než ja urobím deväť zdvihov, obrancovia zoberú dva trefy a tri piky.

Výhliadky nie sú ružové, preto musím byť optimista. Musím predpokladať, že kárový kráľ sedí v impase a že kára sa u súperov delia 3-2. Za tohto predpokladu môžem dať súperom prvý kárový zdvih a dúfať, že neurobia dohromady viac ako tri pikové zdvihy.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Malý pik zo stola a zobrať kráľom, keď Východ signalizuje osmičkou. Teraz vyneste káro a na stole prepustite. Východ berie zdvih a hrá pikové eso a malý pik. Obrana si vezme štyri zdvihy a čokoľvek potom Západ zahrá, hlavný hráč bude impasovať károvou dámou. Ak by impas nesedel, výsledok bude mínus tri, ale to je nedôležité. Keď bude impas úspešný, kára stola budú vypracované a možno na ne zahádzať stratové trefy.