Bezpečná zohrávka č. 3 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
31. 07. 2010

Bezpečná zohrávka č. 3

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefový dolník

Licitácia: Sever má normálne otvorenie, vyvážený list so 16 bodmi. Dvojica nepoužíva transfer, preto Juh licituje skokom 3 srdcia, aby dal Severu na výber medzi 3 BT a štyrmi srdcami. So štvorlistom srdce sa Sever správne rozhodol pre záväzok štyri srdcie.

Ak by naša dvojica používala transféry, Juh by namiesto troch srdcí zalicitoval dve kára, Sever by povinne licitoval 2 srdcia a Juh by potom dal Severu na výber záväzok zalicitovaním 3BT. Výhodu tohto spôsobu uvidíme hneď pri výnose.

Odporúčaný výnos: Bezpečný výnos zo sledu honérov. Pri silných tromfom sa neodporúča výnos z krátkej farby (kára).

Úvaha hlavného hráča: Na začiatok zrejme odovzdám dva trefové zdvihy, čo by sa nestalo, ak by sme hrali transféry, pretože potom by zohrával partner a jemu by trefový výnos neublížil, skorej by mu pomohol. Napriek tomu, ak je trefový kráľ pred esom a súperi by trefy nenačali, asi budú v trefoch dva stratové zdvihy, aj keď nie hneď.

Kde ešte stratím zdvihy? Piky a kára sú bezpečné. Čo sa môže stať? Nepríjemné by bolo, ak by všetky štyri chýbajúce tromfy boli v jednej ruke. Ak by som zahral eso a Východ by mal všetky tromfy, padnem. Rovnako zle by bolo ak by som zahral kráľa a všetky tromfy by mal Západ. Budem však v bezpečí, ak nezačnem tromfy zhora.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Obrancovia vzali prvé dva trefové zdvihy a potom Východ vyniesol pikového dolníka. Hlavný hráč berie kráľom a hrá malé srdce. Ak Západ pridá malú, dáva zo stola desiatku. Napokon odovzdá jeden tromfový zdvih.

Bol by samozrejme úplne v bezpečí, aj ak by všetky štyri tromfy mal Východ, lebo potom by bolo ľahké chytiť jedného honéra esom.