Bezpečná zohrávka č. 2 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
31. 07. 2010

Bezpečná zohrávka č. 2

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Licitácia: Sever nie je dosť silný na forsujúce otvorenie a Juh nie je dosť silný na odpoveď skokom, čo by bola výzva ísť do slemu. Odpoveď Severu dve srdcia je reverzom, veľmi silný licit ukazujúci aspoň 18 bodov a trefy dlhšie než srdcia. Aj skok na tri srdcia by nebol chybou. Juh skáče, aby ukázal silný list a dlhé piky. Potom použije Blackwooda, aby vylúčil mizivú šancu, že dvojici chýbajú dve esá.

Odporúčaný výnos: Obyčajne je dobré vynášať nelicitovanú farbu. V tejto farbe máte bezpečný sled honérov. Akýkoľvek iný výnos by mohol darovať hlavnému hráčovi kľúčový zdvih.

Úvaha hlavného hráča: Vo vedľajších farbách nemám žiadne stratové zdvihy, lebo mám všetky esá a kráľov. Môžem sa pokúsiť urobiť všetky zdvihy hraním tromfov zhora. Delenie 2-2 je veľmi pravdepodobné, alebo môže vypadnúť singl dáma. Hrám však len šesť pikov, nie sedem. Môže ma niečo ohroziť v malom sleme? Odpoveď je áno: jeden súper môže mať všetky štyri chýbajúce tromfy. Dá sa proti tomu niečo robiť?

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Proti zlému rozdeleniu tromfov sa môžem brániť bezpečnou zohrávkou - môžem vyniesť malý tromf z ruky proti dolníkovi na stole. Táto bezpečná zohrávka zaručuje, že neodovzdám viac ako jeden tromfový zdvih proti akejkoľvek rozlohe. Vyskúšajte si to.

Prvý zdvih zoberie hlavný hráč v ruke a do druhého zdvihu nesie z ruky malý tromf. Ak Západ zahrá malú, dáva zo stola dolníka. Ak Západ dá dámu, zostanú mu v tromfoch A-K-J, ktoré sa postarajú o chýbajúce tromfy.

Ak by všetky chýbajúce tromfy mal východ, dolníka zoberie dámou, vy však neskôr môžete impasovať deviatkou.