Bezpečná zohrávka č. 1 Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
31. 07. 2010

Bezpečná zohrávka č. 1

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková osmička

Licitácia: Sever otvorili licitáciu trochu optimisticky, mal by mať šesť istých zdvihov, ale svet dobýjajú optimisti.

2BT sa používa ako forsing po slabom otvorení partnera. Sever nemal už čo viac ukázať, preto zopakoval svoju farbu. Nasledovalo 4BT - otázka na esá - odpoveď severu 1 eso, 5BT otázka na kráľov - 1 kráľ, a konečný záväzok 6 pikov.

Odporúčaný výnos: Bolo by bláznivé, ak by Západ vyniesol malú spod niektorého svojho kráľa, pretože Juh má veľmi pravdepodobne kombináciu A-Q.

Tromfový výnos vyzerá najbezpečnejšie. Srdcový výnos by nebol chybou a v skutočnosti by znamenal porazenie záväzku pri danom rozložení kariet. (Juh si nemôže dovoliť hrať malú, v tomto prípade vyhrávajúce zahranie, pretože vrátené druhé srdce by mohlo poraziť záväzok pri rozdelení srdcí u súperov 3-2).

Úvaha hlavného hráča: Možno sme mali licitovať veľký slem. Zdá sa že máme 14 zdvihov zhora, po 6 v každej drahej farbe a k tomu dve esá. Čo môže byť zlé? Možno srdcia nie sú delené 3-2.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Proti zlému rozdeleniu srdcí sa môžem brániť bezpečnou zohrávkou - odovzdaním srdcového zdvihu.

Hlavný hráč vytromfuje a hrá ešte niekoľko pikov naviac v nádeji, že nerozumný obranca zahodí od srdcového štvorlistu.

Potom vynesie srdce a zo stola dá malú, bez ohľadu na to čo pridá Západ.

Keď obaja súperi pridajú srdce, nárokuje si hlavný hráč zvyšujúce zdvihy bez potreby impasovať v niektorej lacnej farbe, pretože už mu chýbajú len tri srdcia a tie vypadnú na A-K-Q stola.