Kráľ alebo dolník? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 07. 2010

Kráľ alebo dolník?

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Skúste sa vžiť do pozície hlavného hráča v záväzku štyri srdcia. Ste príliš poctivý na to, aby ste sa pozreli do kariet súperov a zistili, kto má srdcovú dámu a kto má eso.

Beriete prvý zdvih na stole pikovým esom a vynášate malý tromf. Východ pridáva malú a Vy sa musíte rozhodnúť, či dáte z ruky kráľa alebo dolníka. Ako si vyberiete vyhrávajúce zahranie?

Podozrievate Západ, že on má srdcové eso, lebo licitoval ako jediný z obrancov. Bohužiaľ, ak má Západ srdcové eso a Východ srdcovú dámu, záväzok nemôžete vyhrať.

MENTÁLNA HRA

Prejdite si zohrávku za predpokladu, že Západ má srdcové eso a Východ má srdcovú dámu. Pridávate srdcového dolníka a Západ berie zdvih esom. Teraz si Západ odohrá dva vysoké piky a potom zahrá ďalší pik. Stôl môže šnapnúť, ale Východ nadšnapne dámou a záväzok je porazený.

Keďže záväzok nemôžete splniť zahraním srdcového dolníka, vaša jediná nádej je zahrať srdcového kráľa. Urobíte to a máte šťastie. Váš kráľ drží zdvih, a dva srdcové honéry vypadnú po ďalšom tromfnutí v jednom zdvihu.

Šťastie pomáha tým, ktorí si pomáhajú sami.

Stokrát každý rok vynášate vo farbe, v ktorej máte kráľa a dolníka. Máte dať kráľa či dolníka? V našom prípade vám odpoveď dala logika.