Počítať... a naskočiť Tlačiť E-mail
Napísal Adam Kubica   
08. 07. 2010


Západ vynáša srdcového kráľa.

Komentár k výnosu: Pri záväzkoch na 5. alebo 6. stupni je veľmi častý výnos kráľa z A-K-x-x pretože na tomto stupni sa často vynáša eso bez kráľa.

Komentár k licitácii: Západ dostáva súperov do tlaku svojou hláškou 4 srdcia s rukou s potenciálom na 8 zdvihov. Sever má veľmi malý výber, ale zvyšuje na 5 kár. Šanca, že partner má krátke kára, je menšia ako nulová! Ak má Juh krátke kára, v drahých farbách musíme u neho očakávať distribúciu 4-4. Keďže sever vidí vo svojej ruke tri srdcia a vie, že Západ ich má sedem alebo osem, juh nemôže mať štyri srdcia – toľko srdcových kariet v balíčku nie je! Netrápte sa krátkymi kárami a zvýšte partnerovo otvorenie.

Komentár k obrane: Západ hrá tri kola sŕdc pretože útok v hociktorej čiernej farbe môže byť riskantný.

Komentár k hre: Osud záväzku záleží na nájdení pikovej dámy, ale piková farba môže byť impasovaná z oboch strán. Juh urobí najlepšie, keď spočíta súperom karty v ostatných farbách, než sa dotkne pík. Po prebití tretieho srdca a stiahnutí tromfov Juh vie, že Západ začal so 7 srdcami a jedným károm, takže má 5 kariet v čiernych farbách. Odohráme dva trefové topy, prebíjame tref, a zisťujeme, že Západ stále priznáva. 3 z 5 čiernych kariet, ktoré drží, sú trefy. Ak má Západ 2 piky, Východ začal s piatimi pikami a teda je šanca, 5:2, že pikovú dámu drží práve on. Preto vezmeme domov pikové eso a nesieme piku do vidlice K-9.


Západ vynáša srdcovú päťku.

Komentár k licitácii: 2NT Juhu po pase v predošlom kole ukazuje zvyčajne 11 bodov. Sever nemá problém vybrať vhodný záväzok.

Komentár k obrane: Východ hrá v prvom zdvihu srdcového dolníka (nižšia rovnakej hodnoty) a pokračuje dámou (vyššia z dvoch ostávajúcich) 

Komentár k zohrávke č.1: Juh berie tretie srdce a predpokladá, že srdcia sú 5-3. Vynáša malý tref k esu, piku ku kráľovi a trefovú 9 k dáme Východu. Východ hrá káro so snahou dostať partnera do zdvihu.

Komentár k zohrávke č.2: Keď Východ mení na kára, Juh nesmie hádať. Musí hrať kráľa! Prečo? Ak Západ má eso, nezáleží na tom, aké káro Juh zahrá. Vezme esom a vypracovanými srdcami porazí záväzok. Jediným spôsobom splnenia záväzku je dúfať, že kárové eso drží Východ. Hrajte k splneniu, nie k porážke (lepšie znie v angličtine: „Play to make, not to go down!“) PS. Ide o preklad článku z júnového ACBL Bridge Bulletinu, autor je E. Kantar.