Bridž je ľahký, ak používate hlavu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 07. 2010

Bridž je ľahký, ak používate hlavu

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril trefovým kráľom a Východ signalizoval sedmičkou. Keďže Východ v licitácii zvyšoval trefy, Západ mal tento signál prečítať tak, že Východ má trefovú dámu. Západ by mal zahrať v druhom zdvihu malý tref, aby Východ mohol zobrať zdvih dámou a vybrať si pokračovanie podľa svojich kariet.

Západ si však spôsobil ťažkosti tým, že si v druhom zdvihu odohral trefové eso. Potom Západ nevedel, ktorou červenou farbou pokračovať.

Po určitej chvíli váhania Západ zahral károvú osmičku, čím daroval Juhu splnenie záväzku. Tento výnos eliminoval kárového dolníka a pomohol vypracovať vedľajšiu farbu Juhu. Hlavný hráč vytromfoval a zahádzal srdcia stola na dlhé kára v ruke.

MAL BY HÁDAŤ SPRÁVNE

Západ by mal nájsť správne pokračovanie, aj keď neodhadol správne zakranie v druhom zdvihu. Nemôže povedať, či jeho partner má srdcový alebo kárový zdvih, ale mal by vedieť, že nerozumný kárový výnos môže stáť ich stranu srdcový zdvih (ako v našom prípade).

Toto neplatí o zahraní srdca v treťom zdvihu. V najhoršom prípade toto dá Juhu nezaslúžený zdvih v srdciach, ale ak má Juh stratový zdvih v kárach, odovzdá ho aj po priaznivom srdcovom výnose.

Môže Východ nejako pomôcť, aj keď Západ neuverí jeho prvej marke a odohrá si v druhom zdvihu trefové eso? Určite áno, ak do druhého zdvihu pridá trefovú dámu. Západ by mal vedieť, že chýbajúcu trefovú päťku má partner, a že trefová dáma kričí spolu s pánom Lavinthalom: zahraj vyššiu zo zbývajúcich farieb (okrem tromfov)!

Bridž môže byť ľahká hra, ak dobre využívate svoje príležitosti, ale väčšina z nás si veci sťažuje. Skúste využívať všetky príležitosti.