Riešenie jednoduché ako facka Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 07. 2010

Riešenie jednoduché ako facka

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč šnapol otvárajúci srdcový výnos pikovým esom stola, stiahol tromfy kráľom a dámou a potom vyniesol zo stola tref.

Trefová dáma padla do náručia trefového kráľa Západu a Západ bezpečne vrátil káro. Hlavný hráč napokon stratil ešte dva trefové zdvihy.

Sever iba konštatoval niečo o veľkej smole, ale už si v duchu hľadal partnera, ktorý bude rozmýšľať.

MAL SPLNIŤ

Sever má samozrejme pravdu. Záväzok sa dá splniť voči akémukoľvek rozloženiu trefov u súperov. Pred pokračovaním v čítaní nájdite správne riešenie.

Bola to pekná myšlienka šnapnúť prvé srdce tromfovým esom. Juh sa dostane do kuky pikovým kráľom aby si šnapol ďalšie srdce na stole a potom stiahne druhé kolo tromfov pikovým dolníkom.

Hlavný hráč teraz odohrá srdcové eso, na ktoré zahodí zo stola káro, odohrá si najvyššie kára a šnapne si posledné káro na stole. Tým sa zbavil červených kariet v ruke aj na stole - urobil ELIMINÁCIU červených (samozrejme červených farieb - inú elimináciu červených si nedovolím spomínať).

Len teraz si hlavný hráč dovolí vyniesť prvý tref zo stola. Trefová dáma znova padne do náručia trefového kráľa Západu, ale teraz Západ nemá bezpečný návrat (vďaka eliminácii červených farieb). Ak Západ vráti tref, Juh dostane trefový zdvih. Ak Západ vráti čokoľvek iné, hlavný hráč šnapne na stole a z ruky zahodí tref. V každom prípade je záväzok neporaziteľný.