Využívajte intuíciu, ale aj hlavu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 06. 2010

Využívajte intuíciu, ale aj hlavu

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Juh bola dáma, ktorá sa veľmi opierala o svoju intuíciu (môžeme ju volať Južanka) a verila, že licit Západu ukazuje, že Západ má kárového kráľa. Čo je však dôležitejšie, jej intuícia podporila túto indikáciu. Bola si istá károvým kráľom.

Západ vyniesol trefového kráľa a do druhémo zdvihu vyniesol pikovú dámu ku kráľovi stola. Južanka vytromfovala v dvoch kolách a potom zahrala trefovú dámu k esu Západu.

Západ vrátil tref a na tretí tref stola Južanka zahodila károvú dámu. Intuícia jej povedala, že toto zahranie eliminovalo stratový zdvih.

Nanešťastie, piky sa delili zle a Južanka musela odovzdať dva pikové zdvihy. Mínus jeden. A to všetko pre intuíciu.

INTUÍCIA NEKLAMALA

Áno, ukázalo sa, že intuícia Južanky bola celkom správna. Mala ju však aj využiť.

Na tretí tref stola by nemala Južanka zahadzovať károvú dámu, ale pik. Potom by mala stiahnuť pikové eso. Ak sa piky delia, vynesie tretí pik, na stôl sa dostane tromfom a na štvrtý - vypracovaný pik zahodí károvú dámu.

Keď sa piky delia zle, čo je náš prípad, Južanka by mala zahrať kárové eso a potom využiť svoju intuíciu zahraním károvej dámy, čím dostane Západ do núteného výnosu. Západ musí vrátiť tref alebo káro, stôl šnapne a Južanka zahodí z ruky svoj posledný pik.

Intuícia pri bridžovom stole je dobrá vec, ale nemala by nahrádzať myslenie.