Keď sa dá, odložte impas Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 06. 2010

Keď sa dá, odložte impas

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcového dolníka a hlavný hráč vzal zdvih kráľom na stole. Hlavný hráč vytromfoval kráľom a dámou, zahral srdce k esu stola a vrátil malý tref.

Východ naskočil trefovým esom a vrátil kárového dolníka. Hlavný hráč skúsil impas károvou dámou, Západ vzal zdvih kráľom. Naspäť prišlo káro k esu. Keď Západ vzal zdvih trefovým kráľom, vyniesol ďalšie káro a obrancovia získali dva trefy a dve kára. Mínus jeden.

NEZÁLEŽÍ NA TOM, KTO MÁ KÁROVÉHO KRÁĽA

Keď má Západ trefového kráľa, nezáleží na tom, kto má kárového kráľa. Hlavný hráč mohol splniť záväzok naskočením károvým esom (namiesto impasovania dámou) a vynesením ďalšieho trefa.

Západ zoberie trefovým kráľom, ale môže zobrať len jeden kárový zdvih. Ak si Západ nezoberie hneď svoje káro, hlavný hráč zahodí jedno stratové káro na štvrtý tref stola.

Juh by to mal ťažšie, ak by obidva najvyššie trefy mal Východ. Vtedy by Východ vzal druhý trefový zdvih a zahral by ďalšie káro. V tejto situácii by hlavnému hráčovi nezbývalo iné, iba skúsiť položiť károvú dámu s nádejou, že kárového kráľa má Východ.

V tomto prípade máme na pomoc logiku. Ak Východ začínal s károvým kráľom, tak ho ešte stále má. Kárová dáma Juhu bude rovnako dobrá v ôsmom zdvihu, ako by bola o dva zdvihy skorej. Juh by bol fakticky v bezpečí aj v prípade, že Západ mal pôvodne v kárach K-x, takže po zobrarí zdvihu na kárového kráľa nemôže urobiť bezpečný návrat.

Pri súťaži si súperi nepodávajú karty pod stolom (nepomohlo by im to), preto ak je kráľ u súpera napravo na začiatku, bude tam aj o niekoľko zdvihov neskoršie. V našom prípade hlavný hráč nedocenil tento hodnotný vedecký objav.