Dámu hľadajte s dôvtipom Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
12. 06. 2010

Dámu hľadajte s dôvtipom

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – trefový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol trefového dolníka, Východ zobral zdvih esom a vrátil tref ku kráľovi. Hlavný hráč stiahol dve kolá tromfov, stiahol srdcového kráľa a pokúsil sa o impas srdcovým dolníkom stola.

Východ vzal zdvih srdcovou dámou a vrátil srdce k esu stola. Hlavný hráč šnapol v ruke tref a zahral z ruky káro s nádejou, že Západ má eso, Východ však porazil záväzok dvoma károvými zdvihmi.

Toto vyprovokovalo Sever k výbuchu. Skúste sami nájsť správny spôsob zohrávky. Štyri piky môžete splniť bez ohľadu na to, ktorý súper má srdcovú dámu.

HLBOKÝ IMPAS

Po získaní druhého zdvihu trefovým kráľom, Juh vytromfuje kráľom a esom. Šnapne posledný tref stola v ruke (eliminácia trefov) a vynesie malé srdce.

Ak Západ pridá malú (ako aj v tomto prípade musí), hlavný hráč urobí hlboký impas srdcovou osmičkou. Východ berie zdvih deviatkou, musí vám však vyrobiť jeden zdvih, bez ohľadu na to, čo vráti.

Ak vráti káro, kráľ stola urobí zdvih. Ak Východ vráti srdce, stôl dostane voľný impas a Juh si neskoršie odohrá v ruke srdcového kráľa, na ktorého zahodí zo stola káro.

Západ tomuto nemôže zabrániť, aj keby mal a teda mohol by pridať deviatku alebo desiatku srdcovú. Hlavný hráč by vtedy impasoval dolníkom stola. Východ síce získa zdvih srdcovou dámou, ale potom výnos do srdcových A-8 dá stolu voľný impas.

"Používaš pri holení zrkadlo?" spýtal sa Sever partnera po skončení partie. Juh prikývol. "Inými slovami," pokračoval Sever hlasnejším tónom, "potrebuješ zrkadlo, aby si našiel svoju bradu. Ako si potom môžeš myslieť, že môžeš nájsť chýbajúcu dámu bez používania hlavy?!"