Dvojka odhaľuje šikovnú fintu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
05. 06. 2010

Dvojka odhaľuje šikovnú fintu

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková štvorka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol pikovú štvorku a Juh vymyslel za okamih peknú fintu. Položil pikového dolníka zo stola a prebral ho v ruke kráľom, ako by mal len dubl A-K.

Hlavný hráč sa potom pustil do trefov a Západ vzal druhý trefový zdvih. Západ si pamätal, že jeho partner dal do prvého zdvihu pikovú dvojku - hrali normálne markovanie.

Západ si bol istý, že jeho partner by nehral dvojku, ak by mal v pikoch 9-7-5-2. S takýmto držaním by ho určite aspoň trochu povzbudil zapraním päťky alebo sedmičky pikovej.

ODHAĽUJE FINTU

Dvojka Východu znamenala, že mal len dva alebo tri malé piky. Teda Juh nepotreboval dať pikového kráľa, keďže ho však dal, zrejme chcel zakryť slabosť v nejakej inej farbe.

Jediná nádej spočívala v srdciach. Východ mohol mať v ruke len jednu vysokú kartu a jediná šanca bola, že táto karta je srdcové eso.

Západ vyniesol srdcového kráľa, ktorý držal zdvih, a zahral malé srdce k esu Východu. Naspäť prišlo srdce a Západ číhal v srdciach s J-9 za 10-8 hlavného hráča, záväzok bol porazený.

"Veľmi dobre urobené", zašepkala piková dvojka. Avšak iba veľmi dobrý bridžový hráč by ju počul.

Ak by karty vedeli rozprávať či spievať, esá a králi by boli ako operní speváci, dvojka by mala iba slabučký hlások. Napriek tomu, dobrý partner bude počuť, čo mu dvojka hovorí.