Nespoliehajte sa na šťastie, rozmýšľajte Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
29. 05. 2010

Nespoliehajte sa na šťastie, rozmýšľajte

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová trojka

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zahral tri kolá tromfov a vyniesol zo stola pik v nádeji, že získa zdvih na kráľa. Obrancovia si rýchlo zobrali svoje tri pikové zdvihy a potom získali ešte jeden zdvih a záväzok porazili.

Aby splnil záväzok, Juh musí vynaložiť viac úsilia. Mal by ušetriť jeden pikový zdvih tým, že bude hrať najprv dve zvyšujúce farby. Môže byť pravda, že nebezpečenstvo je v pikoch a môže byť pravda, že hrdina čelí nebezpečenstvu. Neplatí však to, že v bridži vyhrávajú hrdinovia, ale tí, ktorý správne uvažujú.

Hlavný hráč by mal zobrať prvý zdvih na stole srdcovou deviatkou, zahrať káro a impasovať v ruke dolníkom. Ak by tento impas sedel, hlavný hráč by mal ľahkých desať zdvihov.

IMPAS NESEDÍ

Západ zoberie zdvih károvou dámou a vráti tromf k dáme stola. Hlavný hráč odohrá kárové eso, vráti tref k esu stola a na kárového kráľa zahodí v ruke tref. V skutočnosti dal hlavný hráč obrancom kárový zdvih namiesto trefového.

Teraz môže hlavný hráč zahrať trefového kráľa a potom šnapnúť v ruke tref. Keď sa trefy podelia priaznivo, hlavný hráč prejde na stôl tretím srdcom, odohrá posledný tref stola a z ruky naňho zahodí pik. Záväzok je teraz zabezpečený, a hlavný hráč može zo stola vyniesť pik aby zistil, či sa dá urobiť nadzdvih.

Keď začínate hrať bridž, môžete skúšať svoje šťastie a dosiahmuť slušné výsledky. Ak sa však budete stále spoliehať len na šťastie, vynikajúce výsledky dosahovať nebudete. Šťastiu treba väčšinou pomáhať.