Obetovaním zdvihu k porazeniu hry Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
29. 05. 2010

Obetovaním zdvihu k porazeniu hry

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefové eso

Ako sa rozdanie hralo: Skorej šťastne, než na základe dobrého plánu, Západ vyniesol trefové eso. Keď Západ uvidel stôl, videl že záväzok sa nedá poraziť, iba ak by ... (Skúste porozmýšľať, kedy by sa dal záväzok poraziť) ... iba ak by Juh nemal žiadne srdce.

Ale aj v takom prípade, jediná nádej bola dostať dva alebo tri kárové zdvihy - ktoré by sa nedali získať, ak by si hlavný hráč mohol šnapnúť káro na stole. Keďže to bola jediná šanca na porazenie záväzku, Západ sa zhlboka nadýchol a zahral v druhom zdvihu tromfovú deviatku. Toto zahranie bolo naozaj kľúčové.

Juh vzal zdvih pikovou desiatkou a zahral kárového kráľa. Západ obozretne pustil tento zdvih a zobral ďalší zdvih károvou deviatkou. Potom zahral pikového kráľa, čím odstránil zo stola posledný tromf. Juh musel vydať ešte dva kárové zdvihy a padol.

JEDINÉ ZAHRANIE

Akékoľvek zahranie v druhom zdvihu okrem tromfového by poskytlo hlavnému hráčovi čas, aby si šnapol na stole káro. Potom by mohol zahodiť kára na vysoké srdcia a záväzok by splnil.

Bolo rovnako dôležité, aby Západ odmietol prvý kárový zdvih. Ak by Západ vzal kárové eso hneď a vrátil by tromf, Juh by vzal zdvih a odohral by všetky tromfy.

Západ by si musel nechať tri kára a tref. Vtedy by si Juh odohral trefovú dámu a vyniesol by malé káro. Západ by síce vzal zdvih károvou deviatkou, ale dal by hlavnému hráčovi dva posledné zdvihy, lebo by musel zahrať káro do vidličky Q-10 v kárach.

Bolo by zaujímavé pozorovať tvár kibica sediaceho pri Západe, keď Západ zahrá v druhom zdvihu pik z K-9.