Skúste využiť pomoc súperov Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
23. 05. 2010

Skúste využiť pomoc súperov

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová šestka

Ako sa rozdanie hralo: Juh sa rozhodol všetko riešiť sám. Vzal prvý zdvih srdcovým esom, odohral trefového kráľa, prevzal trefovú desiatku v ruke trefovým dolníkom, odohral trefové eso a vydal tref Východu. Východ vrátil srdcového kráľa a Juh šnapol.

Teraz hlavný hráč skúsil kárový impas dámou, Východ vzal kráľom a vrátil ďalšie srdce, Juh znovu šnapol.

Teraz sa Juh pokúsil uhádnuť, kto má pikovú dámu. Keďže si spočítal, že Západ začínal s viacej pikami než Východ, rozhodol sa hľadať pikovú dámu u Západu. Ako naprotiveň dámu mal Východ a bolo to mínus jeden.

MAL IMPASOVAŤ

Juh by nepotreboval žiadne hádanie, ak by si uvedomil, že súperi sú tu na to, aby mu pomohli. V prvom zdvihu by mal zahrať srdcovú desiatku. Východ zoberie kráľom, ale hneď je v ťažkostiach ohľadom ďalšieho zahrania, lebo na stole sa naňho usmievajú samé "vidličky". Vďaka rozdeleniu tromfov 4-0, Východ môže vrátiť tromf bez toho, že by ho to stálo zdvih.

Hlavný hráč berie na stole kráľom, vracia trefovú desiatku a preberá ju v ruke dolníkom a pokračuje trefovým esom. Teraz hlavný hráč dáva Východu jeho tromfový zdvih.

Ak Východ vráti pik, Juh nebude musieť hádať impas. Ak Východ vráti srdce alebo káro, dáva hlavnému hráčovi voľný impas. Teda akýkoľvek návrat dáva hlavnému hráčovi jeho jedenásty zdvih bez hádania.

Ak máte veľmi dobrý odhad (a bridž hráte len ako relax od hrania na burze), nepotrebuje žiadnu pomoc pre vyhrávanie v bridži. Ak však hádate len priemerne, potrebujete pomoc. Nezabúdajte na pomoc súperov.