Rýchla hra nepomáha Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
23. 05. 2010

Rýchla hra nepomáha

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – srdcová sedmička

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč získal prvý zdvih na stole srdcovým dolníkom. Bez toho, že by sa nadýchol, zahral zo stola pikového kráľa.

Východ vzal zdvih pikovým esom a vrátil srdcovú desiatku. Toto dalo Západu štyri srdcové zdvihy a Juh padol skorej, než mohol začať.

"Je to smola", komentoval Juh, "ak by mal pikové eso Západ, splnil by som."

Toto je síce pravda, ale Západ asi nemohol mať pikové eso, a Juh to mal vedieť, ak by o rozdaní trochu uvažoval. Je jasné, že Západ vyniesol z dlhej srdcovej farby vedenej A-Q. Ak by Západ mal k tomu ešte pikové eso, bol by zalicitoval 1 srdce na otvorenie jedno káro. Keďže Západ pasoval, asi pikové eso nemá.

OKAMŽITÝ IMPAS

Juh môže splniť záväzok bez toho, že by sa dotkol pikov, ak uhrá päť kár a tri trefy. V druhom zdvihu by mal hlavný hráč vyniesť zo stola malé káro a skúsiť impas dolníkom.

Keď tento impas vyjde, Juh sa vráti na stôl károvým kráľom. Keďže sa kára delia priaznivo, už nepotrebuje ďalší kárový impas. Hlavný hráč zahrá trefovú dámu a zaistí si tri trefové zdvihy.

Trefový impas sedí tiež, a Juh získava deväť zdvihov a plní záväzok. Trvá to o minútu dlhšie, ale odmenou je splnený záväzok.

Niektorí hráči sú známi rýchlosťou, s akou odpaľujú karty z ruky. Toto nie je tak dobré, ako správne hranie, ale vedie to aspoň rýchlo k agónii.