Sherlock Holmes chytá zločinca Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
23. 05. 2010

Sherlock Holmes chytá zločinca

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárová päťka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol károvú päťku a hlavný hráč impasoval zo stola dámou, Východ vzal zdvih kráľom. Východ vrátil pik a hlavný hráč odohral tri kolá tromfov. Juh potom stiahol srdcové eso a pokračoval srdcovým dolníkom na impas.

Hlavný hráč pokračoval srdcami a na štvrté srdce stola zahodil z ruky tref. Odohral potom trefové eso a zahral ešte dve kolá tromfov s nádejou na skvíz. Západ držal vysoký tref a Východ si držal svoje kára, takže skvíz nefungoval. Mínus jeden.

Máte pred sebou všetky dôkazy. Viete ktorého hráča mal Sherlock Holmes na mysli, keď vytiahol želiezka? Rozhodnite sa predtým, než budete čítať ďalej.

ODPORNÁ VRAŽDA

Sherlock Holmes vedel, že Juh zavraždil slem. Zločin sa odohral v prvom zdvihu, keď hlavný hráč riskoval kárový impas.

Juh mal vziať károvým esom, vytromfovať a pokúsiť sa o štyri srdcové zdvihy. Ak bude úspešný, hlavný hráč potom zahodí káro na štvrté srdce. Potom odovzdá len jeden tref a slem splní.

Problém u kárového impasu je v tom, že nemá reálny dopad na to, či hlavný hráč splní alebo nesplní slem. Jediný reálny problém hlavného hráča je uhádnuť srdcia. Ak urobí štyri srdcia, nepotrebuje kárový impas. Ak Juh stratí srdcový zdvih, padne, aj ak by bol kárový impas úspešný.

Sherlock Holmes vážne potriasol hlavou, keď videl toto rozdanie. "Všetko, čo odteraz poviete, sa môže použiť proti vám", konštatoval keď zakladal putá hlavnému hráčovi.