Smola alebo chyba partnera? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 05. 2010

Smola alebo chyba partnera?

Rozdával Východ, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Vyskúšajte sa na tomto rozdaní. Ste tichý hráč a pozeráte, ako váš partner padá štyri piky. Východ berie zdvihy na dámu a eso srdcové, potom je jeho srdcový kráľ šnapnutý.

Hlavný hráč sťahuje tri kolá tromfov a vynáša károvú dámu na impas, Východ berie zdvih kráľom. Východ vracia káro k esu stola.

Váš partner sťahuje trefového kráľa a skúša impasovať trefovým dolníkom, Západ berie dámou. Mínus jeden.

Urobíte poznámku o smole, s čím váš partner súhlasí: "Nesedel ani jeden impas. Niekedy sa nevyplatí vyliezť z postele." A prikročí k ďalšiemu rozdaniu so smutným výrazom v tvári.

VÝRAZ TVÁRE

Mali by ste byť schopný rozpoznať to na prvý pohľad. Je Juh oprávnene smutný, alebo by sa skorej mal hanbiť?

Juh by nemal byť schopný pozrieť sa vám do očí, pretože záväzok mal splniť. V čase keď prehral kárový impas už vedel, že Východ mal tri najvyššie srdcia a kárového kráľa. Keďže ako rozdávajúci pasoval, určite nemôže mať trefovú dámu!

Jediná šanca Juhu je spätný impas. Trefy by mal načať vynesením dolníka z ruky. Západ by mal prikryť dámou (inak hlavný hráč dolníka prepustí), a stôl zoberie zdvih kráľom. Teraz hlavný hráč vráti zo stola malý tref aby impasoval v ruke deviatkou. Desiatka "sedí" u Východu a záväzok je v suchu.

Keď váš partner nesplní záväzok, prirodzene sa usmejete a poviete niečo ako "Smola, starec". Čo si však naozaj myslíte? Bola to smola alebo zlé zahranie?