Dajte súperom šancu urobiť chybu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 05. 2010

Dajte súperom šancu urobiť chybu

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Keď sa toto rozdanie hralo, Juh bol človek, ktorý sa stará len o seba. Zobral prvý srdcový zdvih, stiahol dve kolá tromfov esom a kráľon a potom sa vrhol na kára.

Juh dúfal, že kárový dolník vypadne, alebo kára budú delené 3-3, a potom bude môcť odhodiť stratový tref na štvrté káro stola.

Karty však ležali tak, že kára sa nedelili priaznivo. Hlavný hráč musel odovzdať pik a tref. Mínus jeden.

NETREBA PONÁHĽAŤ

Nie je to isté, ale Juh by pravdepodobne splnil slem, ak by pamätal na to, že súperi sú len ľudské bytosti. Nebolo treba ponáhľať rýchlo hrať kára.

Juh by mal odohrať svoje najvyššie tromfy, stiahnuť druhé vysoké srdce a potom hneď odovzdať Západu jeho tromfový zdvih - predtým než sa dotkne kár alebo trefov.

Západ nemôže vedieť, či má vrátiť tref alebo káro. Trefový návrat by bol fatálny, ak by Juh držal K-J alebo K-10, kárový návrat by zadal, ak Juh má Q-10. Z tohto sa môže zdať, že trefový návrat je dvojnásobne nebezpečný, než návrat kárový.

Ak by sa stalo, že Západ vráti tref, Juh nič nestratil. Stále sa ešte môže pokúsiť vypracovať štvrté káro stola, ale medzitým dal Západu šancu urobiť chybný odhad.

Človek, ktorý dobre zmýšľa o svojich blížnych je obdivuhodný, ale nechcite ho za svojho bridžového partnera. Vyberte si partnera, ktorý rozmýšľa zle o súperoch a dá im každú šancu, aby ho o tom presvedčili.