Čo prezradili dvojky Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 05. 2010

Čo prezradili dvojky

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcovú dvojku a hlavný hráč zahral zo stola malú. Východ vzal zdvih srdcovým kráľom a vrátil károvú dvojku k esu západu. Západ potom vyniesol károvú trojku k dáme stola.

Keďže Juh už stratil dva zdvihy a očakával odovzdanie zdvihu v trefoch, hlavný hráč potreboval nestratiť zdvih v pikoch. Pokúsil sa preto o impas pikovým dolníkom. Impas nesedel a hlavný hráč neskôr odovzdal trefový zdvih. Mínus jeden.

Juh mal 50%-nú šancu, že pikový impas bude sedieť, to však nestačilo, keďže bola k dispozícii lepšia šanca. Západ vynášal srdcovú dvojku a Východ vrátil károvú dvojku, čo indikovalo, že obidve červené farby boli u súperov podelené 4-4. Ak je to tak, bola veľká šanca, že obidve čierne farby sú rozdelené tak isto normálne. To znamená, že jeden súper by mal mať tri trefy a dva tromfy a druhý dva trefy a tri tromfy.

LEPŠIA ŠANCA

Keďže toto bola viac ako 50%-ná šanca, hlavný hráč mal hrať na túto šancu namiesto skúšania tromfového impasu. Po získaní tretieho zdvihu károvou dámou hlavný hráč stiahne pikové eso a srdcové eso, prejde do ruky pikovým kráľom, odohrá si vysoké srdce a káro a potom si stiahne dva vysoké trefy.

Potom hlavný hráč vynesie tromf a Východ zoberie dámou. Ako sa očakávalo, Východ nemá posledný tref, takže musí vrátiť káro alebo srdce. Juh zahodí z ruky svoj stratový tref a šnapne na stole, čim je záväzok doma.

Vo väčšine rozdaní dáva impas 50%-nú šancu získania zdvihu. Toto je lepšie, než žiadna šanca, ale ak vám iné zahranie - v tomto prípade eliminácia a nútený výnos - dáva väčšiu šancu, dajte mu prednosť pred impasom.