Falošná dáma Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 05. 2010

Falošná dáma

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková šestka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol pikovú šestku, Východ prikryl dámu kráľom a hlavný hráč prepustil. Východ pokračoval pikovým dolníkom a potom malým pikom k esu Juhu.

Hlavný hráč celkom správne vyniesol dvojku trefovú a zahral impas dolníkom. Potom pokračoval trefovým esom stola.

Západ bol pripravený a použil prastarý trik: Na eso stola zahodil trefovú dámu. Toto ho nestálo vôbec nič, keďže dáma a desiatka mali teraz už rovnakú hodnotu. Navyše, zahranie nepovedalo hlavnému hráčovi nič nové, keďže už polohu trefovej dámy vedel.

VÝBER ZAHRANÍ

Hlavný hráč uvažoval, či sa má pokúsiť o kárový impas, či má zahrať trefového kráľa, alebo impasovať trefovou deviatkou. Po dlhom váhaní vyniesol hlavný hráč zo stola malý tref a impasoval deviatkou.

Západ vzal desiatkou a odohral si dva piky, čím záväzok porazil.

Vám by sa to nestalo, ale na svete sú milióny hráčov, ktorí denne padajú práve pre takéto huncútstva. Raz ich určite stretnete pri bridžovom stole či na BBO.

Všimnite si, že Juh by asi zahral správne, ak by Západ zahral desiatku na eso stola. Aj jedna šanca voči sto že takto napálite súpera je lepšia, než žiadna šanca.

Skúsený hráč musí byť pripravený na takéto pasce nastavené falošnou dámou, ale sami sa o ne musíte stále pokúšať, lebo určite sa nájde hráč, ktorý vám takúto návnadu zhlne aj s navijákom.