Expert má občas výhodu Tlačiť E-mail
01. 05. 2010

Expert má občas výhodu

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková šestka

Ako sa rozdanie hralo: Juh získal prvý zdvih pikovou dámou a skúsil kárový impas. Východ zobral zdvih kráľom a vrátil pik k esu.

Juh si odohral kára, stiahol horné srdcia a potom skúsil trefový impas. Západ zobral zdvih trefovým kráľom a porazil záväzok zvyškom pikov.

Juh bol dobrý hráč. Splnil by záväzok, ak by sedel jeden z dvoch impasov, alebo ak by vypadli QJ srdcové. Juh však nebol expert, pretože expert by záväzok splnil.

SPRÁVNE PORADIE

Expert urobí impasy v správnom poradí. Po zobraní prvého zdvihu, Juh vynesie srdce ku kráľovi stola a vyskúša trefový impas skorej, než sa dotkne kár.

Západ zoberie zdvih a vráti pik k esu. Juh si odohrá zvyšok trefov a vyskúša kárový impas. Východ zoberie zdvih károvým kráľom, a teraz vidíme, prečo je juh expert. Východ nemôže pik vrátiť - lebo už žiadny pik nemá.

Toto je príčina, prečo hral hlavný hráč obidva impasy v správnom poradí. Ak Juh stratí obidva impasy, stále ešte splní záväzok, ak Východ začínal len s dvomi pikami.

Môže to vyzerať nebezpečné zoslabiť si srdcia zahraním k srdcovému kráľovi stola, avšak neexistuje žiadne nebezpečenstvo, pokým obidva impasy nesedia. V takom prípade hrozba v pikoch je horšia než čokoľvek, čo sa môže stať v srdciach.

Vo väčšine bridžových rozdaní dobrý hráč dosiahne rovnaký výsledok, ako expert. Iba niekoľkokrát za večer urobí expert niečo, čo mu poskytuje miernu výhodu, tá však stačí na to, aby expert dosahoval oveľa lepšie výsledky.