Dostanete sa na stôl? Tlačiť E-mail
24. 04. 2010

Dostanete sa na stôl?

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral károvým esom, odohral kárového kráľa a šnapol svoje malé káro na stole. Ak by tento zdvih zostal jeho, mohol by si dovoliť vydať tromfový zdvih.

Východ nadšnapol a vrátil tref. Impas nesedel a okrem dvoch zdvihov, ktoré už hlavný hráč stratil, musel ešte vydať tromf a srdce. Mínus jeden.

"Nepotreboval som nič viac, len jeden vstup na stôl," posťažoval sa Juh. "Oceňujem, že si podržal licit, ale skutočne som očakával niečo lepšie, než dve šestky."

Sever vedel, že jeho list stačil na splnenie záväzku, ale radšej bol ticho. Videl správny spôsob zohrávky, tak ako ho určite vidia aj mnohí čitatelia bridžových miniatúr.

SKRYTÝ VSTUP

Juh musí nájsť skrytý vstup na stôl, aby mohol zahrať tromfový impas. Po získaní zdvihov ma dve najvyššie kára, hlavný hráč by mal vyniesť károvú dámu a zo stola na ňu zahodiť tref.

Východ šnapne pikovou šetkou a vráti tref. Juh zoberie trefovým esom a vynesie károvú trojku, na ktorú zahodí posledný tref stola.

Západ zoberie tento zdvih, ale teraz hlavný hráč môže šnapnúť svoju trefovú dámu na stole a môže vrátiť tromf na impas cez K-10 Východu. Juh stratí káro, kárový šnap a srdce, ale nič viac.

Možno vás bude zaujímať, že šanca dostať takú kartu ako má sever je jedna ku 700 miliónom. Keď ju však dostanete, potom je výhodné mať partnera, ktorý sa pomocou vašej karty dostane na stôl, aby mohol impasovať a tým splniť záväzok.