Hľadajte aj inú možnosť Tlačiť E-mail
24. 04. 2010

Hľadajte aj inú možnosť

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč vzal zdvih trefovým esom a vrátil zo stola singl srdce. Východ vzal srdcovým esom, odohral kárové eso a zahral ďalšie káro. Teraz Juh mohol šnapnúť na stole len jedno srdce, napokon ešte musel odovdať srdcový zdvih.

Tento spôsob zohrávky je možné očakávať na domácej partičke príležitostných hráčov, alebo v Odpočinkovom bridžovom klube na BBO. Expert by mal zohrávať lepšie aj v spánku.

NIE JE KAM PONÁHĽAŤ

Juh by nemal ponáhľať s vynesením srdcového singla zo stola. Namiesto toho by mal odohrať vysoké piky a šnapnúť v ruke pik. Len potom je vhodné vyniesť srdce a odstrániť zo stola singla.

Ak obrancovia nezahrajú dvakrát tromfy, Juh môže splniť záväzok šnapnutím dvoch srdcí na stole. Ak vynesú tromfy, hlavný hráč vezme druhý tromfový zdvih kráľom na stole a šnapne v ruke ďalší pik.

Tým je posledný pik stola vypracovaný. Hlavný hráč šnapne jedno srdce posledným tromfom stola a na vypracovaný pik stola zahodí ďalšie srdce.

Správny spôsob zohrávky dáva Juhu dve šance splnenia záväzku namiesto vsadenia všetkého len na šnapnutie dvoch srdcí na stole. Dve šance sú lepšie, než jedna.

Verím, že čitalia bridžových miniatúr budú vždy hľadať aj druhú možnosť splnenia záväzku.