Ukážte kamennú tvár Tlačiť E-mail
23. 04. 2010

Ukážte kamennú tvár

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovou dámou, na ktorú vzal prvý zdvih a pokračoval srdcovým dolníkom, Juh vzal zdvih kráľom. Juh vyniesol tref k dáme stola a vrátil malé káro ku kráľovi.

V tomto momente Západ ukázal, že nie je vyrobený zo skla. S kamennou tvárou zahral malé káro rovnakou rýchlosťou, ako ostatní hráči - nie príliš rýchlo a nie príliš pomaly.

Juh prirodzene predpokladal, že kárové eso má Východ. Preto vyniesol malé káro a snažil sa impasovať desiatkou stola. Východ zobral zdvih károvým dolníkom a vrátil svoje posledné srdce k esu stola.

Keď teraz hlavný hráč vyniesol ďalšie káro, nemilo ho prekvapilo zistenie, že eso má Západ. Západ si odohral zvyšok srdcí a záväzok bol porazený.

SPLNIL BY KONTRAKT

Juh by ľahko splnil záväzok, ak by Západ vzal prvé káro esom. Západ by už nemal žiadny vstup na srdcia, takže hlavný hráč by nebol v nebezpečenstve, aj keby neskoršie vyskúšal impas károvou desiatkou a teda odovzdal by zdvih na kárového dolníka.

Juh by mal situáciu uľahčenú, aj keby Západ dal najavo, že "odmieta" prvý kárový zdvih. Juh by pokračoval károm k dáme stola, čím by si zabezpečil najmenej deväť zdvihov.

Vždy nestačí zahrať malú, keď sa hlavný hráč snaží vyraziť vám vstup k dlhej farbe. Musíte nasadiť kamennú tvár a nedať nijako najavo váhanie.

Ak by bridžoví hráči boli vyrobení zo skla, hra by bola veľmi odlišná. Nikto by neprehral tri bez tromfov v rozdaní ako je toto.