Šetrite peniaze a tromfy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 04. 2010

Šetrite peniaze a tromfy

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Východ vzal dva vysoké piky a vyniesol trefí pik. Juh zahral deviatku a Západ šnapol srdcovou sedmičkou.

Zohrávajúca šarmantná dáma sa načiahla a sama nadbila srdcovou deviatkou. Táto srdcová deviatka bola ako peniaze a dáma sa nemohla dočkať toho, aby tie peniaze minula.

Ako správne tušíte, nič dobré z tohto zahrania nevzišlo. Hlavná hráčka prešla tromfom do ruky, stiahla pikovú desiatku a zahodila na ňu zo stola malé káro. Potom vyniesla káro a impasovala dámou stola.

Východ vzal károvým kráľom a zahral tromf, aby odstránil tromf zo stola. Hlavná hráčka napokon odovzdala po dvoch zdvihoch v kárach a pikoch, takže záväzok nesplnila.

ÚSPORNÉ ZAHRANIE

Ak by na Juhu hral muž, prednostne sporivý ženatý muž, asi by záväzok splnil. Namiesto nadšnapnutia by zo stola zahodil malé káro. Tromf stola nie je vyplýtvaný, jednoducho si ho ušetril pre neskorší zdvih.

Západ vráti káro k esu stola (možno Juh poznamená: "Dosť bolo žartov.") a potom prejde tromfom do ruky, čím oberie Západ o jeho druhý tromf. Odohrá si pikovú desiatku a zo stola na ňu zahodí károvú dámu.

Teraz Juh môže šnapnúť svoje dve kára tromfami na stole a do ruky sa vráti šnapnutím trefa. Takto Juh splní hru a zároveň dá svojej žene lekciu zo šetrenia.

Peniaze je možné hneď minúť, ale riskujete, že vám potom budú chýbať. Alebo ich dáte do banky, aby ste ich použili v čase, keď ich naozaj budete potrebovať.