Pozor na hyenu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 04. 2010

Pozor na hyenu

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Juh vzal prvý trefový zdvih, odohral si dámu károvú a vyniesol z ruky malé káro. Západ zahodil malý tref, aby ukázal, že nemá záujem o trefy.

Keď Východ zobral zdvih károvým dolníkom, celkom prirodzene vyniesol malé srdce. Západ prikryl desiatku dolníkom a vrátil malé srdce k esu Východu. Východ vrátil ďalšie srdce a obrancovia inkasovali štyri srdcové zdvihy, čím záväzok porazili.

Hlavný hráč si neuvedomil, že je vystavený strate štyroch srdcových zdvihov len vtedy, ak Východ bude vynášať srdcia ako prvý. Ak by Západ načínal srdcia, nemôže ich obrana zahrať tak, aby hlavný hráč stratil štyri srdcové zdvihy.

Ak by napríklad Západ vyniesol srdcovú osmičku k esu, Východ môže vrátiť malé srdce a dať Západu impas, potom sa však už Východ nedostane na výnos, aby mohol srdcia podohrať druhý raz. Juh bude schopný dostať sa na zdvih a odohrať si svojich deväť zdvihov.

BEZPEČNÁ ZOHRÁVKA

Ak si Juh uvedomí dôležitosť toho, aby nepustil Východ na výnos, zahrá kára bezpečne. Juh by mal začať vynesením malého kára ku kráľovi stola. Potom zahrá zo stola malé káro a pokúsi sa impasovať deviatkou.

Ak Západ môže zobrať zdvih (čo je možné pri tom, čo Juh vie), nemôže nebezpečne rozohrať srdcia. Ak Západ nemôže zobrať kárový zdvih (čo je náš prípad), Juh si môže odohrať kára a ostatné vysoké karty predtým, než odovzdá zdvih súperom.

Každý vie, že môže byť nebezpečné dostať na výnos súpera, ktorý nám môže podohrať kráľa. Niekedy však nie je také jednoduché vidieť na prvý pohľad, kde sedí nebezpečný súper.

Veľmi sa mi páčilo prirovnanie v istej bridžovej knihe: Treba zistiť, kde sedí priateľ a kde hyena, ktorá na vás číha. V tomto prípade by sa mohlo povedať, že Západ je priateľský, ale na Východe sedí krvilačná hyena, ktorej sa treba zďaleka vyhnúť - teda nepripustiť, aby na vás zaútočila.