Dajte cisárovi, čo je cisárove Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 04. 2010

Dajte cisárovi, čo je cisárove

Rozdával Sever, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárová desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol károvú desiatku a hlavný hráč videl šancu, že nechá pikové eso súperov spať. Hlavný hráč odohral tri najvyššie kára stola a na tretie zahodil singl pik z ruky.

Západ šnapol tretie káro a vrátil tromf. Teraz Juh s hrôzou zistil, že nebude mať dosť času, aby si šnapol tref, alebo aby si vypracoval nejaké pikové zdvihy. Stále sa síce usmieval nad pikovým esom, keď stratil štyri prefové zdvihy a padol dvakrát.

Západ sa tešil práve tak ako hlavný hráč lebo vedel, že tento manéver hlavnému hráčovi iba uškodí. Juh by splnil svoj záväzok, ak by v pravý čas odovzdal pikové eso súperom.

VYPRACOVANIE PIKOV

Po získaní prvého zdvihu na stole károvou dámou, hlavný hráč by mal prejsť do ruky tromfovou desiatkou a vyniesť svoj singl pik.

Ak Západ zahrá malý pik, hlavný hráč zoberie pik na stole, stiahne súperom zvyšok tromfov a odohrá si ďalšie dve vysoké kára. Dostane takto jeden pik, tri kára a šeť tromfov, čím záväzok splní.

Ak Západ vezme pikové eso keď nesie hlavný hráč singl pik zo stola, jeho najlepšia obrana je zahrať ďalšie káro. Hlavný hráč zoberie na stole, stiahne jedno kolo tromfov srdcovým dolníkom a potom si odohrá dva pikové zdvihy. Takže urobí dva piky, dve kára a šesť tromfov.

Ak necháte spať eso súperov, môže vám to priniesť radosť, ale ak si vyberiete správny čas, môžete šíriť radosť aj okolo stola. Lepšie je dať súperom, čo im patrí a splniť pritom záväzok, než nedať im to a padnúť. Aj Biblia nás učí: Dajte cisárovi, čo je cisárove ...