Netreba sa tak ponáhľať Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 04. 2010

Netreba sa tak ponáhľať

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Súperi hlavného hráča neľutovali, ale neľutoval ho ani partner, lebo taká je povaha bridžových hráčov. Keby sa však tak veľmi neponáhľal, mohol sa usmievať namiesto sťažovania.

Hlavný hráč zobral prvý zdvih esom, keďže Východ zahral kráľa. Juh vyniesol káro k dolníkovi stola a vrátil srdcového dolníka na impas, Západ zobral kráľom. Ak máte za esom KQx, je dobré vziať prvý impas kráľom, aby ste naviedli na opakovanie impasu. Západ vrátil káro k dáme stola a hlavný hráč skúsil druhý srdcový impas, ale Západ vzal zdvih dámou.

Tentoraz Západ vrátil srdce a Juh zobral zdvih esom. Hlavný hráž si odohral kárové eso a prešiel na stôl károvým kráľom, aby skúsil zahrať tref k dáme - u nás sa pre toto zahranie zaužíval názov "expas".

NIČ TU NESEDÍ

Západ zobral trefovú dámu kráľom a vrátil tref. Posledná šanca hlavného hráča bola zobrať trefové eso a skúsiť impas pikovou desiatkou. Aj tento štvrtý pokus zlyhal, Západ vzal dolníkom a hlavný hráč skončil bez jednej.

Hlavný hráč samozrejme mohol a mal splniť záväzok tak, že odohrá tri kolá kár pred prvým srdcovým impasom. Západ zoberie zdvih srdcovým kráľom, ale nemá bezpečný návrat. Bez ohľadu na to, či vráti pik, či srdce alebo tref, hlavný hráč dostane voľný impas (expas) pre svoj deviaty zdvih.

"S kým sa musím poznať, aby mi sedel impas?" trpko ironizoval Juh, keď vyskúšal v tomto rozdaní všetko a nesedelo nič. "Iným impasy sedia, ibe mne nie!"