Logická obrana Tlačiť E-mail
11. 04. 2010

Logická obrana

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcového dolníka, hlavný hráč vzal zdvih na stole esom a zahodil z ruky tref. Potom vyniesol zo stola tref a impasoval dámou, Západ vzal zdvih kráľom.

Západ vrátil srdce a Juh šnapol. Hlavný hráč si odohral trefové eso a šnapol na stole tref. Potom šnapol v ruke srdce a zahral tromfové eso a v ďalšom zdvihu malý tromf.

Západ musel vziať zdvih tromfovým kráľom a hlavný hráč už nemal žiaden problém.

MAL NÁJSŤ LOGICKÚ OBRANU

Západ mal vedieť z licitácie, že Juh má len singl pik. Keďže Juh nemal žiadne srdcia, určite mal sedem kár a päť trefov. Teda Západ mal vedieť celú rozlohu, keď vzal druhý zdvih trefovým kráľom. Preto mal nájsť správnu kartu, ktorú mal vrátiť v treťom zdvihu. Mal nájsť porážajúci návrat.

Západ porazí záväzok vrátením kárového kráľa. Toto zabráni hlavnému hráčovi šnapnúť si na stole tref, ale nestojí to obranu tromfový zdvih, keďže Východ dostane zdvih na károvú desiatku. Juh musí stratiť dva trefy a tromf. Ak by Východ nemal károvú desiatku, žiadna obrana nepomôže. Ak existuje jediná šanca, treba na ňu hrať.

"Len génius si môže vymyslieť takúto obranu," posťažoval sa Západ, keď videl celé rozdanie. V skutočnosti Západ potreboval iba schopnosť dôsledne logicky myslieť.