Eliminácia a nútený výnos Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 04. 2010

Eliminácia a nútený výnos

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – trefový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol trefového kráľa a Juh sa tešil z toho, že má len jeden stratový tref. Ako môžu byť bridžoví hráči šťastní z nesprávnej veci!

Juh šnapol druhé kolo trefov, vytromfoval a prešiel na stôl pikom, aby vyniesol káro, Obrancovia si promptne zobrali tri kárové zdvihy a bolo to bez jednej.

"Nič si z toho nerob," utešoval Juh partnera. "Bol to dobrý záväzok. Mali sme však smolu."

NEBOLA TO SMOLA

Šťastie či smola s tým nemajú nič spoločné. Ak by Juh zohrával správne, záväzok bol neporaziteľný.

Správna zohrávka má dve fázy: Po vytromfovalí treba urobiť elimináciu - odstrániť vedľajšiu farbu, potom príde vpustenie na nútený výnos.

Po šnapnutí druhého trefa hlavný hráč vytromfuje, prejde na stôl pikovým esom a šnapne v ruke ďalší tref, takže na stole zostáva z trefov len desiatka. Stiahne pikového kráľa a šnapne pika na stole - čím je dokončená eliminácia pikov, ani na stole ani v ruke už nemá žiadne piky. Potom vynesie zo stola trefovú desiatku (čím dokončí elimináciu trefov) a z ruky na ňu zahodí malé káro. Dal tým síce Západu "nepotrebný" zdvih v trefoch, ale v skutočnosti zahodil stratové káro, teda zamenil stratové káro za stratový tref.

Juh stratil dva trefy namiesto jedného, ale jeho záväzok je teraz v bezpečí, lebo Západ nemá bezpečný návrat - je V NÚTENOM VÝNOSE - musí zahrať buď do "dvojitej šikeny" (vďaka eliminácii pikov a trefov), alebo do farby, kde vám dá zdvih. Ak Západ vráti káro, Juh urobí zdvih na kárového kráľa. Ak Západ vynesie čokoľvek iné, hlavný hráč šnapne na stole a z ruky zahodí ďalšie káro.

Obyčajne si môžete naplánovať ako hrať záväzok vo farbe spočítaním svojich stratových zdvihov. Niekedy však môžete mať prospech z toho, keď im dáte zdvih, ktorý im nepatril. Ako v tomto príklade na elimináciu a nútený výnos.