Degradovaný kráľ Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
04. 04. 2010

Degradovaný kráľ

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárové eso

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol kárové eso a do druhého zdvihu vyniesol trefovú trojku.

Hlavný hráč, patriaci k svetovej špičke, najprv rozmýšľal o normálnom zahraní. Zobral by zdvih trefovým kráľom, vyniesol by pik k esu a na trefové eso a károvú dámu by zahodil z ruky dve srdcia.

Hlavnému hráčovi by však aj po týchto odhodeniach zostali ešte tri srdcia. Keď by hlavný hráč potom niesol zo stola srdce, Východ by vzal zdvih srdcovým esom a vyniesol by tromf, aby vymazal tromf zo stola. Hlavný hráč by stratil dve srdcia, jedno káro a jeden pik a mal by o zdvih menej, ako sľúbil.

DEGRADOVANIE KRÁĽA

Aby si zabezpečil splnenie záväzku, hlavný hráč degradoval kráľa. Zobral druhý zdvih trefovým esom na stole a z ruky priložil degradovaného kráľa, akoby to bola trefová dvojka.

Hlavný hráč potom vyniesol zo stola srdce. Východ vzal esom a vrátil tromf k esu stola, ale na stole ešte zostal jeden tromf. Hlavný hráč zahral srdce ku kráľovi a šnapol srdce posledným tromfom stola.

Potom prešiel hlavný hráč do ruky šnapnutím trefa a zahral tromfového kráľa. Obrana dostala už iba jeden tromf, lebo srdcia mal hlavný hráč vypracované. Záväzok bol splnený.

Ak máte v ruke singl kráľa, takmer automaticky pustíte výnos k nemu, aby sa nebodaj Jeho Veličenstvo neurazilo. Ak by ste mali v ruke namiesto neho dvojku, asi by ste správne zahranie našli skorej.

Náš hlavný hráč nebral na kráľa ohľad, degradoval ho a záväzok bez problémov splnil.