Veľa impasov môže škodiť Tlačiť E-mail
27. 03. 2010

Veľa impasov môže škodiť

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – kárová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč, veľký "mysliteľ", zobral prvý zdvih na stole károvým esom a vyniesol srdcovú dámu na impas. Východ zahral srdcovú dvojku a hlavný hráč asi 15 sekúnd rozmýšľal.

Napokon Juh zahral z ruky malé srdce a Západ zobral zdvih kráľom. Západ chvíľu zaváhal a potom vyniesol pikovú dvojku.

Ak Juh ťažko dumal predtým, mali by ste ho vidieť, ako hĺbal o pikoch. Nikdy ste nevideli toľko vrások na čele!

Vrásky však nepomohli. Hlavný hráč zahral zo stola malý pik a Východ zobral zdvih dámou. Východ vrátil pik k esu Západu a vzal porážajúci zdvih šnapnutím tretieho kola pikov.

PRIVEĽA

Juh myslel priveľa, aj keď v podstate nebolo o čom. Mohol si dovoliť odovzdať srdcový zdvih na kráľa a dva pikové zdvihy. Jedinú vec, ktorú si nemohol dovoliť, bolo šnapnutie pika.

Nepotrebujete veľa myslieť aby ste došli na to, ako zabrániť šnapu obrancov - tým že rýchlo vytromfujete. Juh mal preto zahrať srdcové eso a potom malé srdce bez skúšania srdcového impasu.

Aj keď už Juh urobil chybu a zahral neúspešný srdcový impas, mal menej rozmýšľať o vrátenom piku. Obranca, ktorý nesie malú proti K-J na stole má často eso, ale takmer nikdy nemá dámu. Preto mal hlavný hráč zahrať pikového kráľa a dotromfovať.

Ak sa rozhodujete, či rýchlo vytromfovať, mali by ste myslieť aj na tú skupinu othaných lordov v Londýne so známeho vtipu. Keď sa malý chlapec prechádzajúci s otcom okolo nich opýtal, prečo sú otrhaní, otec mu vysvetlil: "Lebo včas nevytromfovali."

Mnohí ľudia rozmýšľajú pri bridži tak intenzívne, že musia potom veľa jesť, aby si doplnili minutú energiu. Občas by bolo lepšie, ak by rozmýšľali menej, menej jedli a viac skórovali.