Náhoda alebo plán Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
27. 03. 2010

Náhoda alebo plán

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárová päťka

Ako sa rozdanie hralo: Juh prikryl kárového kráľa esom a rozhodol sa pokračovať v dobre začatej práci s kárami, keďže nič lepšie nevidel. Stiahol tromfové eso, odohral károvú dámu, šnapol káro na stole a vrátil posledný tromf stola na impas dolníkom.

Západ vzal zdvih tromfovou dámou a odohral si kárového dolníka, potom zahral trefovú desiatku. Východ zobral trefový zdvih a prezieravo vrátil malý pik. Teraz Juh nemohol zabrániť strate jedného zdvihu v každej farbe. Mínus jeden.

Zohrávka Juhu závisela na srdcovom impase. Ak by impas sedel, nestratil by zdvih v srdciach a záväzok by splnil.

LEPŠIA ŠANCA

Hlavný hráč mal hrať na šancu, že päť chýbajúcich pikov sa u súperov delí 3-2. Šanca na to, že sedí tromfový impas, je 50%. Šanca, že sa chýbajúcich päť kariet v pikoch delí u súperov 3-2, je voľačo lepšia než dva ku jednej.

Po zobratí prvého zdvihu károvým esom, hlavný hráč by mal vyniesť z ruky malý pik a zo stola pridať tiež malý pik. Súperi vezmú a môžu si odohrať jeden trefový zdvih a potom vyraziť károvú dámu, po čom hlavný hráč odohrá srdcové eso a srdcového kráľa, a bude pokračovať esom a kráľom pikovým.

Ak Západ šnapne, hlavný hráč môže šnapnúť na stole káro, aby sa dostal na vypracované piky. Ak Západ nešnapne, bude pokračovať zo stola pikami a z ruky zahodí dve stratové kára. V každom prípade záväzok je v suchu.

Ak existujú dva spôsoby zohrávky rozdania, je celkom normálne zvoliť si taký, ktorý sa sám ponúka, skorej než taký, ktorý vyžaduje vynaloženie úsilia. To sa však spoliehate na náhodu, namiesto hrania na najlepšiu šancu.