Licitujte aj podľa partnera Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
20. 03. 2010

Licitujte aj podľa partnera

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková osmička

Ako sa rozdanie hralo: Nikto by nemohol povedať ani slovo, ak by Sever odpasoval dva bez tromfov. Mal minimum pre svoje otvorenie, a jeho partner už predtým pasoval. Ale čo je najdôležitejšie, Juh zohrával ako námesačný.

Stále však väčšina v takej situácii prelicituje. "Možno toto bude práve tá partia, ktorú zohrá dobre", povedal si Sever a dorazil na tri bez tromfov.

Hlavný hráč prikryl v prvom zdvihu pikovú dámu kráľom, vyniesol tref k esu a odovzdal tref. Hlavný hráč zobral vrátený pik a zahral ďalší tref.

Východ zobral zdvih dolníkom a zmenil útok - zahral srdcovú dámu, po čom si obrancovia vzali tri srdcové zdvihy a záväzok porazili.

DELIKÁTNE ZAHRANIE

Prirodzene, že Juh mohol splniť tri bez tromfov, ale musel by hrať delikátne. Po zobraní prvého pikového zdvihu Juh vynesie tref a nechá Západu zdvih na trefovú dámu.

Juh zoberie v ruke druhý pik a vráti druhý tref. Keď dá Západ kráľa, znovu pridá zo stola malý tref. Západ nemôže nebezpečne zahrať srdcia.

Západ nesie tretí pik, Juh berie zdvih, zahrá tref k esu, potom prejde do ruky károvou dámou a odohrá si dva vypracované trefy. Získa desať zdvihov namiesto 8 - iba tým, že neputil na výnos nebezpečného súpera, ale nechal dva trefové zdvihy bezpečnému súperovi.

Mierne prelicitovanie si môžete dovoliť, ak bude hlavným hráčom expert. Keď však má zohrávať údržbár, licitujte pre istotu radšej trochu menej.