Kde je kráľ? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
20. 03. 2010

Kde je kráľ?

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková päťka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol pikovú päťku, hlavný hráč pridal zo stola malú a desiatka Východu si vynútila eso. Hlavný hráč zahral kárový impas, Východ vzal zdvih kráľom a vyniesol tref k esu Západu.

Západ vrátil pikového dolníka a hlavný hráč mal problém. Mal by zahrať dámu stola, alebo malý pik? Západ bol lišiacky typ, vystalo by od neho vyniesť dolníka spod kráľa s nádejou, že "ukradne" zvyšok farby. Stále však bolo možné, že Západ kráľa nedostal.

ŽIADNA VÝHODA

Juh nemal takú výhodu ako my, že vidíme všetky karty. Rozhodol sa na základe emócie. Cítil by sa mizerne, ak by dal dámu a tú Východ prikryje kráľom, ale nikdy by si neodpustil, ak by zahral zo stola malú a potom by Západ ukázal kráľa.

Preto hlavný hráč položil dámu stola a obrancovia zobrali štyri pikové zdvihy, čím záväzok porazili o dva zdvihy.

Hlavný hráč urobil chybu, pretože sa snažil vžiť do myslenia Západu. Mal si položiť otázku, ako by postupoval Východ, keď by mal 10-8-3 namiesto K-10-3?

Po získaní zdvihu károvým kráľom, Východ by skorej vrátil pik, než tref. Fakt, že Východ nevrátil partnerovu farbu, ukazoval že Východ má pikového kráľa. Po pridaní malého pika zo stola a pri pokračovaní pikov, táto farba bude "zablokovaná" - Východ už nemôže vrátiť pik.

Dobrá technika nevyrieši všetky vaše problémy. Niekedy sa musíte riadiť znalosťou toho, ako funguje ľudské myslenie.