Expert hrá na istotu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
20. 03. 2010

Expert hrá na istotu

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefové eso

Ako sa rozdanie hralo: Západ sa snažil nasypať piesok do komunikácie Juhu so Severom skokom na päť trefov, ale Sever dal svižnú informáciu zalicitovaním piatich kár. Keď prišla podpora pre srdcia, Juh vyzval partnera, aby rozhodol medzi veľkým slemom v kárach alebo srdciach. Srdcia boli dobrou voľbou.

Hlavný hráč šnapol v ruke trefové eso, vyniesol tromf k deviatke stola, šnapol tref vysokým tromfom a vyniesol tromf k desiatke stola, potom šnapol v ruke tretí tref a stiahol posledný tromf Západu.

Účelom týchto manévrov bolo zistiť čo najpresnejšie rozlohu súperov. Zaiste už viete, že dôležité bolo zistiť, či niektorý súper nemá všetky štyri kára.

DOPOČÍTAVA ROZLOHU

Hlavný hráč doteraz zistil, že Západ začínal so šiestimi až siedmimi trefami a mal tri tromfy. Pre istotu ešte zahral pikové eso, Západ priznal. Tým mal zistené najmenej desať z trinástich kariet Západu, Takže Západ nemohol mať štyri kára.

Aby sa zaistil proti štyrom káram u Východu, hlavný hráč vyniesol káro k esu stola, a rozloženie kár bolo odhalené, keď Západ zahodil tref.

Hlavný hráč vrátil zo stola malé káro a Východ musel položiť deviatku. Hlavný hráč vzal zdvih dámou, vrátil pikového dolníka k dáme stola a zahral ďalšie káro. Kárové J-5 Východu sa ocitli pred K-7 Juhu, a veľký slem bol doma.

Aj táto zohrávka pomohla známemu expertovi vyhrať národné majstrovstvo.