Len holub hrá priamo Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
13. 03. 2010

Len holub hrá priamo

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol kárového dolníka a Juh zobral zdvih dámou, aby skúsil priamo srdcový impas. Ak by bol úspešný, má hneď deväť ľahkých zdvihov.

Východ vzal zdvih srdcovým kráľom a vrátil pikovú desiatku. Impas nesedel a Západ vrátil pik k esu. Hlavný hráč mal len osem zdvihov, a v momente, keď sa pokúšal vypracovať si trefový zdvih, súperi si odohrali dva pikové zdvihy, takže celkom získali srdcový zdvih, trefový zdvih a tri pikové zdvihy. Bez jednej.

Je správne urobiť srdcový impas, ale nesmie sa urobiť hneď. Hlavný hráč by mal zobrať kárový výnos kráľom na stole a vrátiť tref s úmyslom impasovať v ruke deviatkou.

OČAKÁVA, ŽE TENTO IMPAS PREHRÁ

Juh očakáva, že tento impas prehrá, ale na zdvihu bude Západ - ktorý nemôže nebezpečne podohrať piky. Západ vráti káro k dáme a Juh zahrá trefové eso, aby zistil, ako sa delia trefy.

Keď obaja súperi priznajú, Juh vie, že má zaistené celkom tri trefové zdvihy. Teraz si môže dovoliť skúsiť srdcový impas.

Východ berie zdvih srdcovým kráľom a vracia pik, ale Juh má deväť istých zdvihov: dve srdcia, jeden pik, tri kára a tri trefy.

Fígeľ je v tom, že hlavný hráč si musí vypracovať aj trefy aj srdcia, aby si zaistil deväť zdvihov. Musí začať farbou, pri ktorej sa nedostane na výnos NEBEZPEČNÝ SÚPER - Východ, ktorý by mu podohral piky. Toto poskytne hlavnému hráčovi čas na vypracovanie dostatočného počtu zdvihov.

Naozaj neprekvapuje, že poštový holub, letiaci rovno domov, nikdy nevyhrá bridžový turnaj. Bridž je hra pre lišiacke typy, nie pre priame. Nevyplatí sa letieť priamo do cieľa.