Aj experti robia chyby Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
13. 03. 2010

Aj experti robia chyby

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: V medzinárodnom zápase expert kontroval štyri piky a vyniesol srdcovú deviatku. Hlavný hráč, vychýrený expert, zobral prvý zdvih na stole srdcovým esom a vrátil pik, aby vyrazil eso.

Západ vzal esom, vrátil svoje druhé srdce a Východ pokračoval svojim tretím srdcom, aby vystavil hlavného hráča pod tlak. Ak by Juh šnapol malým tromfom, Západ nadbije hneď. Juh v skutočnosti šnapol deviatkou, ale napokon musel dať zdvih na tromfovú osmičku. Kárový kráľ Západu znamenal porážajúci zdvih.

Priemerného hráča by sme nemohli viniť za nesplnenie štyroch pikov, ale expert má vysoký štandard a vie, kde urobil chybu. Juh urobil chybu v samom prvom zdvihu.

NIE JE TO SINGL

Nebolo nebezpečné prepustiť prvý zdvih, pretože Západ určite nevynášal singla. Ak by Západ mal len jedno srdce, Východ by mal v srdciach 7-list vedený KQJ - a určite by sa s tým ozval v licite.

Juh mal prepustiť prvý zdvih, aby preťal komunikáciu medzi Západom a Východom. Hlavný hráč zoberie druhé srdce esom stola a zahrá tromf, aby vyrazil eso. Teraz však Západ nemôže dostať partnera do ruky a tak Východ nemôže zahrať hrozivé tretie kolo srdcí cez hlavného hráča.

Hlavný hráč môže získať zdvih, a ľahko stiahnuť všetky tromfy Západu.

Ak sa budíte uprostred noci preto, že ste zle zohrávali, relaxujte a spokojne spite ďalej. Aj najlepší hráči na svete robia chyby. Príkladom je hore uvedené rozdanie.