Traja súperi pri stole Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 03. 2010

Traja súperi pri stole

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – piková desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol pikovú desiatku a hlavný hráč skúsil impasovať dámou stola. Východ vzal pikovým kráľom a vrátil károvú dámu, hlavný kráč vzal esom. Hlavný hráč stiahol tromfy a potom skúsil trefový impas.

Východ vzal trefovým kráľom a porazil záväzok dvoma károvými zdvihmi.

"Nemám dnes deň," posťažoval sa hlavný hráč. "Nesedel ani jeden z dvoch impasov."

"Je to smola," súhlasil jeho partner. "Ani v Prahe impasy nesedia."

UMENIE "NEVYTOČIŤ" PARTNERA

Sever mohol hneď povedať partnerovi, že rozdanie zbabral. Namiesto toho použil iróniu. Keďže jeho tón bol pokojný, partner to vzal ako vtipnú poznámku a mohli v pokoji hrať ďalej.

Zaručene vidíte, že záväzok je neporaziteľný. Hlavný hráč však nesmie STRATIŤ TEMPO neúspešným impasom v pikoch. Skúste to zohrať tak, že zoberiete prvý zdvih esom.

Hlavný hráč stiahne tromfy esom a dámou a potom vynesie z ruky trefovú dámu na impas. Východ si môže vziať oboch čiernych kráľov a potom vyniesť káro, ale Juh má ešte stále kárové eso. Zoberie prvé káro, odohrá si trefového dolníka, prejde na stôl srdcovým kráľom a odohrá si trefové eso, na ktoré zahodí z ruky káro. Odovzdá síce ešte jedno káro, ale záväzok je splnený.

Tento scenár si musí hlavný hráč urobiť pred pridaním prvej karty. Vidí dva isté trefové zdvihy, bez ohľadu na to, či sedí alebo nesedí impas. Dôležité je, aby neboli otvorené kára predtým, než súperi dostanú zdvih na trefového kráľa, ak impas nesedí. NESMIE STRATIŤ TEMPO.

Irónia je dobrá zbraň proti neprajnému osudu. Toto obzvlášť platí pri bridži, kde musíte bojovať nielen proti zlým kartám a dvom súperom, ale taktiež proti svojmu partnerovi. Máte teda niekedy vlastne troch súperov.