Dlhá cesta domov Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 02. 2010

Dlhá cesta domov

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč prikryl srdcovú deviatku desiatkou stola a dolníka Východu prebil kráľom. Pokračoval károm a zobral zdvih dámou stola, keď Západ dal malú.

Keďže najkratšia cesta späť do ruky bola cez tromfy, hlavný hráč zahral zo stola tromf, Západ prikryl jeho kráľa esom. Západ vyniesol srdce k esu stola. Hlavný hráč dotromfoval dvoma vysokými tromfami a vyniesol svoje druhé káro.

Všetko to bolo veľmi energické a priamočiare, ale Juh už bol bez šancí. Západ naskočil károvým esom, vyniesol tref ku kráľovi Východu. Východ potom zobral porážajúci zdvih srdcovou dámou.

PRERUŠENIE KOMUNIKáCIE

Juh zahodil možnosť splnenia záväzku vynesením tromfa zo stola potom, čo zobral na stole zdvih károvou dámou. Namiesto najkratšej cesty do ruky musí najprv vyniesť tref. Toto zoberie jediný možný vstup do ruky Východu predtým, než je Východ pripravený odohrať si srdcový zdvih.

Bez ohľadu na to, čo urobia obrancovia, Juh môže pokračovať so svojou zohrávkou v kárach a pikoch. Najlepšia obrana pre Západ je zobrať trefový zdvih a pokračovať srdcom k esu stola. Hlavný hráč šnapne v ruke tref vysokým tromfom a vynesie káro. Západ naskočí esom a zahrá ďalší tref, ktorý Juh znovu šnapne vysokým tromfom.

Teraz Juh ešte stále má dva malé piky a môže prejsť na stôl buď sedmičkou alebo osmičkou pikovou, aby si odohral kárového kráľa a zahodil naňho svoje stratové srdce. Bola to dlhá cesta, ale priviedla vás domov.

Ľudia nám vždy hovoria, aby sme si presekali cestu, nech triesky padajú, kde môžu, ale jedným dychom dodávajú, že skratka je často najdlhšou cestou. Pravda je to, že za myslenie nie je náhrada.