Je to naozaj beznádejné? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 02. 2010

Je to naozaj beznádejné?

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – pikový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zobral prvý zdvih pikovým esom a zahral tromf k esu v ruke. Východ zahodil trefovú sedmičku a Juh nahlas zašomral.

"Toto je beznádejné," vyhlásil Juh, "Odovzdám pik, srdce, káro a dva trefy. Radšej to skončime a poďme na ďalšie rozdanie."

Na prvý pohľad to tak vyzerá. Porozmýšľajte najrv, či sa s tým dá niečo robiť, až potom čítajte ďalej.

KURIÓZNA ZOHRÁVKA

Juh sa nemal vzdávať, záväzok sa dá splniť. Mal by si odohrať dve vysoké srdcia, dve vysoké kára a trefové eso. Potom by mal vyniesť pik a umožniť Západu pikový a srdcový zdvih.

Po týchto dvoch zdvihoch však Západu zostali len piky. Keď Západ vynesie pik, hlavný hráč NESMIE šnapnúť. Namiesto toho zahodí zo stola káro a z ruky tref.

Západ musí niesť ďalší pik, hlavný hráč šnapne na stole a z ruky zahodí posledný tref. Juh sa môže dostať do ruky šnapnutím trefa a môže si potom šnapnúť posledné káro na stole.

Dvojité odhodenie je naozaj veľmi kuriózne zahranie. Ak máte dosť tromfov v ruke aj na stole, zahranie súpera do vašej "dvojitej šikeny" vám prinesie zdvih, ktorý by ste inak nezískali. V tomto prípade môžete súpera donútiť zahrať vám do dvojitej šikeny dvakrát, a teda získate dva zdvihy naviac a namiesto dvoch pádov záväzok splníte.

Všeobecne platí postup: urobiť "elimináciu" - teda zbaviť vašu obeť kariet vo vedľajších farbách, a potom súpera pustiť na výnos (Poliaci tomu hovoria "wpustka" - ako je to u nás?). A teraz vám vaša obeť musí zahrať do dvojitej šikeny.