Coup en Passant Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
20. 02. 2010

Coup en Passant

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvára károvým dolníkom, Východ prikrýva dámu stola esom. Východ vracia trefovú dámu a Juh berie v ruke.

Juh začína tromfovanie esom, očakávajúc, že nebude mať žiadne problémy, ak sa tromfy u súperov delia normálne. Keď však Západ zahadzuje srdce, hlavný hráč vidí nebezpečenstvo straty po jednom zdvihu v každej farbe.

Hlavný hráč nesie káro ku kráľovi a vracia káro, aby ho šnapol pikovou trojkou. Potom vynáša z ruky srdce, lebo ak by mal eso Západ, zase by nemal žiadny problém.

EXPASY NESEDIA

Aj srdcové eso má Východ a prikrýva ním srdcovú dámu. Východ vracia pikového dolníka a Juh berie kráľom.

Hlavný hráč pokračuje vo svojom pláne, nesie srdce ku kráľovi stola a vrátené malé srdce šnapuje pikovou päťkou. Potom hlavný hráč nesie pikovú šestku k dáme stola, odohrá si trefové eso a potom vynáša káro.

V tomto bode má každý hráč dve karty ("dvojkartová koncovka"). Juh má pikovú sedmičku a trefovú šestku - a obidve sú stratové, keďže Východ má pikovú desiatku a trefového dolníka.

Východ však musí konať ako prvý. Ak Východ šnapne káro stola, Juh zahodí stratový tref. Ak Východ nešnapne, Juh šnapne a tak dostane zdvih hneď na pikovú sedmičku.

Juh dostane svoj desiaty zdvih tromfovou sedmičkou "mimochodom".

Jedno z najnezvyčajnejších zahraní v bridži je "Coup en Passant", v ktorom získavate zdvih napriek tomu, že obidve vaše karty sú stratové. Tajomstvo spočíva v tom, že necháte súpera konať ako prvého.

Možno by sa to dalo prirovnať k tomu, keď naši chudobní starí rodičia museli vedieť "variť z vody".