Veľkorysosť v pravom čase Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráń   
20. 02. 2010

Veľkorysosť v pravom čase

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zobral prvý zdvih srdcovou dámou, vyniesol pik a impasoval na stole dolníkom. Východ zobral pikovou dámou a vrátil srdce.

Juh zobral srdcovým kráľom a zahral ďalší pik. Východ odmietol zdvih, ale jeho veľkorysosť prišla príliš neskoro. Stôl bol na výnose a hlavný hráč pokračoval pikami, aby vyhnal eso.

Teraz bez ohľadu na to, čo Východ vráti, hlavný hráč sa môže dostať na stôl srdcovým esom, aby si odohral zvyšné piky. Hlavný hráč získa tri piky, tri srdcia a po dvoch zdvihoch v lacných farbách, takže plní záväzok s jedným nadzdvihom.

Ako sme videli, Východ bol veľkorysý, ale vybral si na to nesprávny čas. Promptnosť je dôležitou črtou veľkorysosti.

KEDY ODMIETNUŤ

Východ mal odmietnuť hneď prvý pikový zdvih. Stôl zoberie zdvih a hlavný hráč sa dostane do ruky trefom alebo károm, aby vyniesol ďalší pik. Z jeho pohľadu, samozrejme, impas bol úspešný. Východ však tiež vie, že ak sa dá impas opakovať, nemusí brať zdvih pri prvom impase.

Tentoraz Východ zoberie pikovou dámou a teraz je zvyšok pikov na stole mŕtvy. Hlavný hráč sa môže dostať na stôl srdcovým esom, aby vypracoval piky, ale potom sa už nedostane viac na stôl, aby si vypracované piky odohral.

Táto obrana limituje hlavného hráča na jeden pikový zdvih namiesto troch. Juh padá, namiesto splnenia záväzku s nadzdvihom. Promptná veľkorysosť robí rozdiel 730 bodov.

Oplatí sa byť veľkorysý k súperom - v pravý čas. Ak si vyberiete správny čas na odmietnutie zdvihu, môžete ušetriť dva zdvihy. To je to, čomu ekonómovia hovoria priaznivá návratnosť investície.