Markovanie na BBO Tlačiť E-mail
Napísal Igor Trepáč   
14. 02. 2010

Chcel by som týmto načať debatu, prípadne výmenu skúseností.

Chcel som sa naučiť všímať si markovanie počtu, tak som začal vyhľadávať takých, čo počet markujú. Nie všetci počet značia a málokto si to píše, ale tí čo majú UDCA (Upside-down Count and Attitude...obrátené značenie počtu a postoja k farbe), by počet  značiť mali. Tak som začal hľadať Udca v profiloch hráčov.

Niektorí si ale napíšu UDCA a myslia tým len Malá povzbudzuje. Napr: Má napísané udca, pýtam  sa: hi p,  what  are  your  discards pls?

Odpovedá po dlhej chvíli: just low is enc. Čiže počet vôbec  neznačí. Ak odhodí malú v nejakej farbe, tak sa mu tá  farba páči. Nehrá Lavintal, ani o/e. Zrejme vie, že udca je obrátené markovanie (malou značí, že sa mu tá farba páči), ale neuvedomuje si, že aj počet tu treba značiť- obrátene.

Kedy vôbec značiť počet? Mne vyhovuje, keď sa značí pri rozohrávaní farby hlavným hráčom. Keď rozohrávame farbu my, značme si, či sa nám páči. Niektorí idú do extrému a značia vždy len počet (velckom, om7sm). Čo je však lepšie? Hrajú najlepší hráči len počet a my slabo bránime, lebo neznačíme počet?

Ďalší problém je, čo sú Signals a discards. Myslel som si, že je to to isté, resp. nerobil som v tom rozdiel. A mnohí asi tiež nie. Discards sú však len odhody, teda keď už nepriznávam farbu. Teda mimo farby.

http://www.bbo.pigpen.org.uk/Carding.php#Signals

U Poliakov je to asi tiež problém, lebo oni  majú „zrzutky“ (ako „zhodenia“, či odhody) a tam asi nerozoznávajú, či do farby alebo mimo.

 

Turci....píšu si roman defos, alebo italian discards, alebo o/e (odd/even). Čiže jasné je, že odhody (discards) hrajú nepárna / párna ( lichá/sudá). Ale ako  markujú na výnos? Darmo som sa to snažil dopátrať, márne som sa vypytoval, väčšinou čušali, alebo napísali o/e, či italian. (Ja viem, že discards hráš italian, ale  ako hráš attitude?!) Nič. A potom zahodí raz maličkú 2, myslím si: hrá to asi podľa môjho profilu, páči sa mu. Ale ukáže sa, že  tam nemal nič. Inokedy malú 3 a má tam figúru.

Až po čase som prišiel na to, že oni aj na výnos hrajú o/e. Ak dá nepárnu, tak chce pokračovanie, ak párnu, tak nechce a ešte aj naznačí, či chce nižšiu alebo vyššiu farbu. Zdalo sa mi, že to sa nedá, že nebude vhodná karta k dispozícii, ale presvedčil ma Cerberus37, ktorý povedal, že tak je navyknutý markovať a ešte nemal problém, tak som to skúsil a dá sa to.

Stretávame sa s teda tým, že si napíšu Std carding, low enc, UDCA a rôzni hráči si predstavujú rôzne veci.

Čo je teraz  štandardné? Píšu si tak mnohí z USA. Veľká –chcem alebo Veľká-malá chcem? Zrejme to druhé. A čo druhá zahodená karta- dokončenie  signálu, či môže byť niečo iné (počet)? Ako zahadzovať z dubla, keď hráme Udca? Normálne je veľká –malá, takže pri udca zrejme malá-veľká.

Ozaj-ako hrať BW, keď jeden má 03 14  a druhý 14 03 a nedohodli sa? Hrám čo má partner  napísané, alebo podľa svojho profilu? Niekto napíše po svojej hláške 4 BT do chatu: 0314 is ok p. Tým pravda napovedá, že to nie je kvantitatívne 4BT, ani  únik pri misfitoch, ale  naozaj otázka  na esá.

Igor Trepáč- iittt